Bey-ul-ine ne demek?
Bey’u’l-îne akdi, Osmanlıca: Muamele-i şer’iyye; Müslüman toplumlarda faizden kaçınmak için geliştirilmiş dinî bir hile olup, Osmanlı âlimlerinin, özellikle Şeyhülislamların bu işe ruhsat verdiği görülmektedir.
Bey-ul-emane ne demek?
Bu işleme bey’ bi’l-vefâ (bey’u’l-vefâ) denir. Çünkü taraflar, yaptıkları sözleri usulüne göre yerine getirmekle yükümlüdürler (bey’ bi-şarti’l-vefâ) (sadakat). Bey’u’l-vefâ Caiz, bey’u’l-muâmele de denir.
Bey ne demek hukuk?
Sözlükte “değişim” anlamına gelen bey’ (çoğulu: beyû’), genel olarak alışveriş ve ticaret anlamına gelirken, İslam hukukunda ise satış sözleşmesi anlamında bir terimdir.
İne ne anlama gelir?
Kredili olarak satılan bir malın daha düşük bir fiyattan nakit karşılığında geri satın alınmasını ifade eden terim.
Teverruk helal mi?
1- Basit teverruk, yani veresiye olarak satın alınan bir malı, karşılığında para almak amacıyla üçüncü bir şahsa satmak, aslında fıkıhta caiz olan bir işlemdir.
İcare nedir?
İcara sözlükte; “kiralamak, kiralamak, kiraya vermek” anlamına gelir. Terim olarak, “belirli bir tür ve miktardaki bir menfaati belirli bir bedel karşılığında satmak ve vadesi dolduğunda bu menfaati geri çekmek veya İcarayı yenilemek” anlamına gelir.
Emân ne demek İslâm?
Arapça “emin olmak, güvenmek” anlamına gelen emn kökünden türeyen eman, “güven, kesinlik, emniyet” anlamına gelir. Hukuki bir terim olarak, İslam topraklarına girmek (dar al-İslam) veya İslam ordusuna teslim olmak isteyen yabancı gayrimüslimlere (askeri personel) can ve mal güvenliği sağlayan bir yükümlülük veya sözleşmeyi ifade eder.
Müstegallat ne demek?
(ﻣﺴﺘﻐﻼﺕ) i. (Çoğul eki -āt ile Ar. musteġall ve musteġallāt) Hayır kurumlarına gelir sağlayan ve genellikle muzakkafat (örtülü yapı) dışında bulunan bağlar, bahçeler, ekinler vb. Vakıf malları veya gayrimenkuller.
Kabz nedir ne demektir?
Sözlükte “bir şeyi elle tutmak, sıkıca tutmak” anlamlarına gelen kabz kelimesi, mecazi anlamda can almayı (ölmeyi) ve tamahı da ifade ettiği gibi, “bir şeyi elde etmek, onda tasarruf edebilmek” anlamında da kullanılmaktadır.
Bey ne demek Osmanlıca?
Türklerin eski bir unvanı. Komutan, vali ve bey anlamına gelen bir terim. Osmanlı eyalet teşkilatı içindeki en büyük idari birim olan eyaletin askeri ve idari komutanı.
Hasep ne demek hukuk?
(ﺣﺴﺐ) i. (Ar. ḥaseb) Bir kimsenin kendine özgü, kendi niteliklerinden, asaletinden doğan değeri [Çoğunlukla Nasep kelimesiyle birlikte Hasep ve soy anlamında kullanılması, soy anlamına gelen Hasep kelimesinin ortaya çıkmasına yol açmıştır].
Nizaa ne demek?
(ﻧﺰﺍﻉ) i. (Ar. nizā’) ihtilaf, kavga, nifak, çatışma: Bugün, ruh ruha gönderildiğinde, uşşâka / Yine defterimiz hakkında asılsız bir ihtilaf oldu (Nedim). Bütün bu nifak şimdi bize ne kadar garip görünüyor (Yahyâ Kemal).
Bey-ul ine caiz mi?
Değerli kardeşim, İslam hukukuna göre, bir kimsenin sattığı malı yeni bir sözleşme ve anlaşma ile geri satın almasında bir sakınca yoktur. Çoğu âlime göre, bir kimsenin sözlü veya yazılı olarak malını el değiştirmeden sattığını iddia etmesi tehlikeli bir durumdur. İslam hukukunda buna beyu’l-iyne denir.
Bey vefa ne demek?
Bey ‘bi’l-vefâ, bir malın satış bedelinin geri alınması karşılığında geçici olarak satılmasıdır.
Ini ne anlama gelir?
[1] Bir kimsenin kendisinden küçük birine hitap ederken kullandığı kelime; kardeş.
El vefa ne demek?
Eserinin amacı, Peygamber’in mucizeleri aracılığıyla peygamberliğini kanıtlamaktır. Allah yalnızca Hz. Muhammed’e bahşedilen nitelikleri ifade eden terim ve bunlarla ilgili eserlerin ortak adıdır.
Muameleyi şer iyye nedir?
Bey’u’l-îne akdi, Osmanlıcada dinî hukuk alanında yazılmış risale; Müslüman toplumlarda faizden kaçınmak için geliştirilmiş, haram olan dinî bir hile olup, Osmanlı âlimlerinin, özellikle Şeyhülislamların bu işe ruhsat verdiği ortaya çıkmaktadır.
Karz ne demek?
Karz, tüketici kredisidir. Karşılığında özel bir şey talep etmeden para veya değiştirilebilir bir meta ödünç verme olarak adlandırılır. Bir Qard sözleşmesi kapsamında para ödünç alan kişi (müşteri) krediyi istediği zaman kullanabilir.
Sefeh ne demek?
Sefeh; Düşünce, söz ve amellerde hafiflik, ahmaklık ve düzensizlik anlamına gelir. Sefeh kavramı ve türevleri, Kur’an-ı Kerim’de on yerde insan eylemleri bağlamında kullanılmıştır. Bu ayetlerdeki muhatap; mallarını idare edemeyenler ve Peygamberlerin davetine karşı çıkanlardır.