İçeriğe geç

Türkiyede Alevi Olmayan Il Hangisi

Aleviler en çok hangi ilde?

Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.

Sivas’ın yüzde kaçı Alevi?

İl merkezinin nüfusu 233.153, merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46.535, ilin toplam nüfusu ise 695.528’dir. Bunlardan 77.

Tunceli’nin tamamı Alevi mi?

İl nüfusunun yüzde 90’ı Alevi Bektaşi inancına sahiptir.

Gaziantep’te Alevi var mı?

Alevi-Bektaşi cemaatinin varlığı Anadolu’nun birçok ilinde olduğu gibi Gaziantep’te de bilinmektedir.

Diyarbakır’da Alevi var mı?

Birçok köy Türkmen Alevi köyleri olarak bilinse de artık Alevi nüfusu yok. Geriye kalan köyler yavaş yavaş küçülüyor ve tamamlanmaya yaklaşıyor. Orta Diyarbakır’daki Kadıköy, Şerabi ve Bismil’in Aşağı ve Yukarı Darlı köylerinde artık Alevi nüfusu yok.

Rize’de Alevi var mı?

Sohbet. Rize, Mardin ve Artvin’de Alevi yerleşim yeri yoktur. Trabzon’da gösterilen yerlerde Aleviler vardır. Aslında Aleviler bunların dışında köylerde aile olarak yaşamazlar.

Eskişehir’de Alevi köyü var mı?

ÖZET: Bu çalışmanın amacı, Eskişehir ili Arslanbeyli köyünde söylenen dar nefesleri derleyerek Alevi kültüründeki yerini ve anlamını belirlemektir; Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Eskişehir ili Arslanbeyli köyü çalışma alanı olarak seçilmiştir.

Tokatlılar Alevi mi?

Alevi ve Bektaşi geleneklerinin en güçlü ve canlı olduğu illerden biri Tokat’tır. Tokat’ın sosyal ve kültürel açıdan bu kadar zengin olmasının en önemli nedenlerinden biri, Anadolu’daki ilk Türk yerleşim yerlerinden biri olan bu bölgede göçebe Türk kültürünün tüm canlılığı ve hareketliliğiyle yaşamasıdır.

Sivas Alevilerine ne denir?

Sivas’taki Alevi topluluğu Koçgiri Alevileri ve Avşar, Beydili ve Çepni gibi çeşitli Türkmen aşiretlerinden oluşmaktadır. İldeki yaklaşık 600 Alevi köyünün yaklaşık 30’unda Zaza kökenli Aleviler yaşamaktadır.

Urfa’da Alevi var mı?

Alevi-Bektaşi inancını kendine özgü bir biçimde sürdüren beldelerden biri de Şanlıurfa’nın Kısas ilçesinde yaşayan Kısas Türkmen Alevileridir.

Mardin’de Alevi var mı?

Mardin’de İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik birleşmiştir; Bu dinlerin ayrıca farklı mezhepleri vardır: Sünni, Alevi, Ortodoks, Katolik, Nusayri, Ezidi, Süryani, … 20 Mayıs 2023

Çepniler Alevi mi?

Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepni halkı yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.

Giresun Alevi mi?

Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşim yerleri bulunmaktadır.

Konya Alevi var mı?

Konya ilimizde yaklaşık 25-30 Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır. Ereğli ilçesi de dahil olmak üzere diğer Alevi yerleşim yerlerinin çoğu homojendir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevileridir. Buradaki Alevilerin çoğunluğu İran’ın Horosan bölgesinden Erzincan ve Tunceli’ye ve oradan da Konya’ya geldiklerini söylüyor.

İğdır’da Alevi var mı?

Akpınar; Boyalı, Sarıkamış ilçesinin Tuzluca köyleri ile Kağızman ve Iğdır’da da bazı Alevi köylerinin bulunduğunu belirtmektedir (Kalafat, 2007: 211).

Türkiye’de yüzde kaç Alevi var?

Birçok Alevi temsilcisi Alevi nüfusunun 20 ila 25 milyon civarında olduğunu tahmin ediyor. Ancak 1960 öncesinde yapılan anket ve seçim sonuçlarına bakıldığında Alevilerin Türkiye nüfusunun yaklaşık %10’unu oluşturduğu ve kendilerini Alevi olarak tanımlayanların sayısının 4-5 milyon civarında olduğu gösteriliyor.

Konyada Alevi köyü var mı?

Konya ilimizde yaklaşık 25-30 Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır. Ereğli ilçesi de dahil olmak üzere diğer Alevi yerleşim yerlerinin çoğu homojendir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevileridir. Buradaki Alevilerin çoğunluğu İran’ın Horosan bölgesinden Erzincan ve Tunceli’ye ve oradan da Konya’ya geldiklerini söylüyor.

Tekirdağ’da Alevi var mı?

Bu kabileye mensup insanların yaşadığı yerler; Tekirdağ’ın Muratlı İlçesi, Kırklareli’nin Aydın Köyü, Devletliağaç, Umurça, Terzidere, Demirköy, Hamza Bey, Küçük Karıştıran, Evrensekiz, Sivriler. Çorlu’nun Paşaalan, Çorlu ve Sağlık ilçelerinde bir arada bulunmaktadırlar.

Uşak Banaz Alevi mi?

Banaz Köyü, Anadolu’da Alevi-Bektaşi inancının en önemli tarihi-dini merkezlerinden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir